Aprobarea de către țările europene a candidaturii Laurei Codruța Kövesi la postul nou-înființat de procuror european anti-fraudă a fost reflectată pe larg în presa din Cehia și Slovacia, două țări marcate în ultimii ani de scandaluri de corupție la nivel înalt.
În Slovacia, ascensiunea româncei a stârnit poate unele din cele mai emoționante reacții. În aprilie, când era candidată, Kövesi a primit „binecuvântarea” familiei ziaristului Jan Kuciak, ucis pe când investiga cazuri de corupție la cel mai înalt nivel. Moartea lui Kuciak și a logodnicei sale a dus la căderea unui guvern în Slovacia, după cele mai mari demonstrații de stradă din 1989, jucând și un rol important în alegerea ca președintă a activistei civice Zuzana Caputa, probabil singura personalitate progresistă aflată la conducerea unei țări din Grupul Vișegrad.
Ziarul slovac Dennik scria atunci că dacă procuroarea europeană va fi tocmai Kövesi, „noua procuratură nu va fi încă o instituție de prisos, ci un scut real împotriva marilor furturi de bani europeni”.
Mai multe ziare slovace o elogiază acum pe Kövesi, citând declarații ale unor politicieni slovaci, dar adaugă că tocmai Slovacia ar putea pune bețe în roate noii instituții conduse de româncă: ca să poată să înceapă să funcționeze după program, în 2020, procuratura trebuie să aibă desemnați deja 22 de procurori din țările membre – iar Slovacia tărăgănează procesul, nereușind încă să „adune” trei candidați din care să se aleagă procurorul „național”.
mai mult la : romania.europalibera.org