Preimerul slovac Igor Matovic şi-a cerut scuze vineri pe Facebook pentru nedreptăţile pe care maghiarii din Slovacia le-au avut de suferit în urma dorinţei lor de a-şi utiliza limba maternă, transmite agenția MTI.

„Dragi prieteni – pentru cei care este importantă convieţuirea paşnică dintre slovaci şi maghiari -, doresc să îmi cer scuze, sincer, pentru nedreptăţile pe care a trebuit să le suportaţi în timpul vieţii, în urma faptului că aţi refuzat să renunţaţi la limba voastră maternă”, a scris şeful Guvernului Slovaciei. El a adăugat că cere, totodată, înţelegere faţă de acei slovaci din trecut, care „au avut de suferit din acelaşi motiv, mai ales în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Ungaria istorică”, potrivit MTI.

În aceeași postare, premierul a criticat inițiativa unui partid maghiar din Slovacia, care a făcut public un memorandum care cere măsuri de discriminare pozitivă criticate de presă și politicieni.

Premierul Slovaciei şi-a cerut scuze pentru nedreptăţile suferite de maghiari și a criticat un partid maghiar pentru incitarea spiritelor naționale

Lasă un răspuns